Dehidratuota oda – kaip padėti odai?

Dehidratuota oda – daugelio mūsų realija visais metų laikais. kaip padėti odai?

Dehidratuota oda - kas tai?

Dehidratuota oda nėra odos tipas. Tai –  odos būklė, kuri gali būti būdinga bet kuriam odos tipui: sausai, normaliai, mišriai ar riebiai odai. Taip, net ir mišri ar riebi oda dažnai patiria dehidratacija, kitaip – drėgmės praradimą, diskomfortą. Ypač Lietuvoje. Sausa oda yra dideliai daliai žmonių sausa iš prigimties, nes ji negamina pakankamai natūralių riebalų. Tačiau tiek sausai, tiek riebiai odai būtina drėgmė. Ne tik odos šveitimas, matinio paviršiaus užtikrinimas bet kokia kaina ar maitinimas sviestmedžiu. Kai norime gerti, geriame ne aliejų, o vandenį.

Jūrinio klimato regionuose gyvenančių žmonių odos rečiau patiria dehidrataciją. Turbūt patys galėjote įsitikinti, kad išvykus atostogų į šiltesnius kraštus prie jūros, odai pakanka lengvesnių priežiūros produktų, o mūsų krašte esame nuolatinėse paieškose, kaip išsivaduoti iš dažno odos tempimo po prausimosi, odos tonuso bei elastingumo mažėjimo, išbandome vis naujus kremus ir nepajuntame ženklaus skirtumo. Priešingai, oda tarsi “valgo” kremus, o sausumas išlieka.

Dehidratuotos odos požymiai:

  • Tempimo po prausimosi pojūtis
  • Niežulys
  • Bėrimai
  • Smulkiųjų raukšlių išryškėjimas
  • Spindesio praradimas, pilkas odos atspalvis
  • Odos suglebimas, suvytimas, kritimas
  • Išsasusėjimo dėmės, netolygiai pasidengiantis makiažo pagrindas
  • Tamsūs paakiai
  • Pavargusio veido įspūdis

Odos dehidratacijos priežastys:

  1. Pažeidžiama odos PH arba rūgščių-šarmų pusiausvyra. To pasekoje, suardoma hidrolipidinė (drėgmės-riebalų) apsauga. Pernelyg nušarminta oda yra tarsi plytų siena su kiaurymėmis, pro kurias išgaruoja odoje esanti drėgmė. Oda rausta, juntamas tempimo pojūtis, prarandamas spindesys. 
  2. Vandens trūkumas. Apie tai byloja ne tik veidas, bet ir sausos lūpos bei viso kūno oda. Būtina vartoti 1.5-2 l ar daugiau vandens priklausomai nuo aktyvumo bei gyvenimo būdo.

    Rudenį ir šaltuoju metu laiku ryte ant tuščio skrandžio rekomendojama gerti šiltą vandenį. Jei mėgstate citrinos skonį vandenyje, ji yra puiki organizmo šarmintoja. Žinome, kad rūgštinėje terpėje puikiai dauginasi virusai, grybeliai, bakterijos. Todėl labia svarbu šarminti organizmą, vartojant kuo daugiau daržovių, kuo mažiau kavos, saldumynų, ilgos fermentacijos produktų (marinuotų, rūkytų gaminių) ir alkoholio. 

    Kad neskambėtų kaip painiava, paaiškiname, kad mūsų odos paviršius įprastai būna per stipriai nušarmintas, o organizmo vidinė terpė – per daug rūgštinė.
  3. Labai kietas (turintis daug kalkių) vanduo, kuriuo prausiamės. Jis taip pat prisideda prie odos apsaugos pažeidimo.
  4. Agresyvūs makiažo valikliai ar putojantys prausikliai, muilas. Ar jums tempia veido odą po prausimosi prausikliu? Ar po ilgesnio prausiklio ar šveitiklio panaudojimo oda tampa šiurkšti tarsi švitrinis popierius? Iš tiesų labia dažna patirtis rodo, kad odos priežiūrai gali būti naudojami aukštos kokybės produktai, tačiau nuo netinkamų valymo/prausimo priemonių oda šiaušiasi, ją niežti, tempia, atsiranda bėrimai aplink lūpas (perioralinis dermatitas). Dažnai putojančios priemonės ar geliai iššaukia tokias odos reakcijas. Todėl sausos, normalios ar net mišrios, į dehidrataciją linkusios, odos nerekomenduojama prausti stipriai putojančiomis priemonėmis. Tokiais atvejais labiau tiktų balzamo ar kreminės konsistencijos valikliai bei prausikliai. 

    Korėjiečių bei japonų odos priežiūros rutinoje odos prausimas rekomenduojamas dviems žingsniais.

    Pirmiausia, nuvalomas makiažas (jei naudojamas), riebalų perteklius bei išroiniai nešvarumai, toksinai. Antra, pašalinami likučiai po pirmojo žingsnio, giliau išvalomas epidermis. Turbūt susidūrėte su situacija, kai itin švelnus valiklis nepažeidžia odos apsauginio sluoksnio, tačiau nenuvalo pilnai makiažo (oranžinio rankšluosčio efektas). Stipresnis valiklis nuvalo makiažą, bet pojūtis odoje nekomfortiškas. Todėl ieškoti ir rasti jūsų odos poreikius atitinkančius prausiklius labai svarbi visavertės odos priežiūros rutinos dalis.
  5. Dažnas ir ilgalaikis deginimasis saulėje be apsaugų ir laiko sekimo arba didelis šaltis.
  6. Odos dehiratacija yra taip pat natūrali pasekmė kūdikių žindymo laikotarpiu bei hormonų pusiausvyros pokyčių metu.
  7. Per retai atliekamas profesionalus veido valymas bei šveitimas namuose. Kas vyksta odoje? Suragėjusių ląstelių kiekis didėja, susidaro tarsi plastiko plėvelės efektas, kai odos atsinaujinimo procesai apsunkinami, oda negauna naudingų medžiagų iš priežiūros priemonių, aktyvūs jų ingredientai negali prasiskverbti gilyn. Šveitikliai turi būti tausojantys, t.y. be ambrazyvinių, odą raižančių dalelių pagal odos tipą. Vasaros metu nerekomenduojama naudoti stiprių rūgštinių šveitiklių dėl galimos hiperpigmentacijos.
  8. Netinkama ar nepilnavertė odos priežiūra.
  9. Miego tūrkumas, žalingi įpročiai, per sausas patalpų oras, kondicionierius.

Tik kremo nepakanka!

Ar naudojate po prausimosi toniką kieto vandens dalelėms neutralizuoti ir odos PH atstatyti? O losjoną ar serumą? Ar iš karto tepate kremą? Didelė tikimybė, kad naudodami tik kremą, neužilgo turėsite dehidratuotos odos požymius. Kremo paskirtis – suteikti odoje esančiai drėgmei apsaugą, komforto pojūtį, t.y. aspaugoti drėgmę, kuri jau yra odoje ar prieš tai įvestas aktyviąsias medžiagas. Kremuose esantys ingredientai yra ne tokie aktyvūs kaip esencijose ar serumuose. Tad labiau rekomenduotina po prausimosi, prieš kremą, įtapšnoti pirštų pagalvėlėmis jūsų odos tipui tinkančią esenciją ar serumą. Jų molekulės yra ženkliai skvarbesnės, pasiekia gilesnius odos sluoksnius nei kremai. Tačiau. vien tik serumo naudoti taip pat nepatartina, nes iš serumų ar esencijų gaunamas medžiagas turime apsaugoti/uždengti kremais pagal odos tipą.

Ir atminkite! Nuolatinis drgėmės trūkumas odoje ilgainiui iššaukia tai, kad ji tampa itin reaktyvia ir išjautrėjusia dėl prarandamos ir laiku neatstatomos odos drėgmės-riebalų apsaugos. Tokiais atvejais, oda pradeda atmetinėti praktiškai visas priežiūros priemones, tenka “bauginti” profesionalus, skirti ženkliai daugiau laiko ir priemonių bei procedūrų odos būklės atstatymui ar net gydymui. Tad neapleiskite savo vienintelės odos, rūpinkitės ja!

Grožiomanija rekomenduoja jums kruopščiai atrinktus legendinius ir efektyvius korėjiečių kosmetikos gamintojų produktus odai sudrėkinti namuose:

Odos drėkinimui rekomenduojame esencija, kuria reikėtų naudoti po toniko
COSRX Hydrium Triple Hyaluronic Moisture Ampoule

Drėkinimui rekomenduojami kremai, kurie padės "užrakinti" esencijos veikliasias medžiagas, ir papildomai drėkins odą
COSRX Hydrium Moisture Power Enriched veido kremas

Dienos eigoje, rekomenduojame naudoti miglą
ENOUGH - Collagen moisture essential mist

Lūpų odai rekomenduojame naudoti lūpų kaukes





Šešios pajuodusių paakių priežastys